dilluns, 1 de març del 2010

La posidònia

La posidònia no és una alga, sinó una planta.

Només existeix en el Mar Mediterrani.

Les seves fulles verdes són llargues i aplanades, podent arribar a mesurar fins a un metre i mig, i formen grans praderies en el fons marí. La mitjana de vida dels seus brots és d'uns 30 anys.

La Posidònia oceànica floreix a la tardor (encara que no sempre) i dóna uns fruits anomenats "olives de mar", unes boles que, després de desprendre's de la planta, suren fins a la vora del mar on solen aparèixer entre maig i juny.

El seu paper en l'ecosistema és importantíssim ja que moltes espècies troben els seus nutrients i la seva estada en la Posidònia. Una de les propietats més interessants d'aquesta planta és que és capaç de multiplicar la superfície del terra entre 20 i 50 vegades. Això significa que en un metre quadrat de sòl, els animals i vegetals fixos disposen de 20 a 50 metres quadrats per establir-se.

Amb els rizomes i les fulles forma una retícula, a vegades de diversos metres d'extensió, que ofereix nombrosos amagatalls i que sol estar coberta de sediments. De fet, les fulles estan recobertes de petites algues que accedeixen d'aquesta manera a la llum i de petits invertebrats que filtren les partícules en suspensió

Així mateix podem trobar a les praderies de Posidònia gran quantitat d'equinoderms: diverses espècies d'estrelles de mar i nombrosos eriçons que es nodreixen d'aquesta planta.