dilluns, 29 de novembre del 2010

CASTELLS: PATRIMONI CULTURAL UNESCO


Hola sóc l'Anna Maria i us parlaré dels castells.

El dia 16 de novembre del 2010 la UNESCO va declarar Patrimoni Cultural de la Humanitat els castells.

El conseller Tresserras ha destacat que "la declaració és un reconeixement internacional molt important per a la cultura catalana i per al món casteller en particular".

La candidatura “Castells patrimoni de la humanitat” va rebre el suport del Parlament de Catalunya, amb una resolució aprovada l’11 de juny de 2008. Posteriorment, una delegació catalana integrada per representants del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i de la revista Castells, va presentar la documentació de la candidatura dels castells davant la seu de la UNESCO a París.
La Patum de Berga és l’únic precedent català a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural de la Humanitat, de la UNESCO, on va ser inscrit l’any 2005. D’altra banda, la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO inclou els següents monuments o conjunts catalans: l’obra d’Antoni Gaudí (1984 i 2005), el monestir de Poblet (1991), el Palau de la Música i l’Hospital de Sant Pau de Barcelona (1997), els jaciments catalans d’art rupestre de l’arc mediterrani de la Península Ibèrica (1998), el Conjunt Arqueològic de Tarragona (2000) i les esglésies romàniques de la Vall de Boí (2000).