Hola, sóc la Noemí us porto informació sobre la nostra excursió al port,de la llotja, com treballaven, com descansaven... L'Anna Maria, us porta altra informació, sobre els vaixells i la pesca d'aquell port, però, és de l'Anna i no és meu, pas.
Aquí us deixo informació de la excursió al port, com per exemple, el que veiem, com era...
El dimecres 19 de maig 3r i 4t vam anar d’excursió al Port de Vilanova. Vam formar tres grups dirigits per unes monitores molt amables i simpàtiques, la Paz, la Laye i l’Anna, que sabien molt de vaixells. Ens van ensenyar diferents tipus de vaixells i barques de pesca que s’utilitzaven per anar al mar. Alguns eren petits, que no s’anaven molt lluny i només estaven un dia en el mar, o menys. I n’hi havia d’altres que eren molt grossos i s’estaven fins i tot cinc dies en alta mar. Vam caminar pel port i observàvem com treballaven els treballadors del port. Uns picaven el gel i el feien trossos petits. El gel s’utilitza per conserva el peix per vendre’l a la llotja, que també la vam visitar, però, això ho explicaré més tard. També veiem com arribaven, descarregaven els peixos i sortien a pescar. Quan caminàvem anàvem omplin un quadern amb exercicis sobre els vaixells, però, l’Anna Maria ja us informarà tot el que vam veure dels vaixells del port.
Ara us penjo informació de la llotja
La llotja
la llotja es on es venen els peixos pescats als vaixells.
1. Els pescadors descarregaven les seves caixes amb els peixos que havien pescat i els portaven fins la llotja
2. Un cop el porten a la llotja es pesa i es medeix. El meu grup, que la nostra monitora era la Paz, vam veure un peix espasa que, segons els meus càlculs, deuria pesar uns 25 Kg i medeix uns quants metres.
3. Quan entra a l’edifici per que els peixaters que estiguin interessats en cert peix, d’ara endavant parlarem d’aquell gegantí peix espasa, el comprin.
4. Passava per una cinta que arribava al centre de l’edifici, on estaven asseguts tots els peixaters i peixateres, i en una pantalla sortia tot allò del preu, el pes, el vaixell que la pescat, els metres i centímetres, i, finalment, el peixater/a que el volia comprar per vendre’l a la seva peixateria o parada de peixos.
5. Qui el volia comprar, només tenia que esperar-se a que tot peix hagi passat per la cinta de la llotja, per si li interessa alguna cosa més, i després surt per la sortida i recull les seves compres.
No es suficient, també us passo informació de com treballaven!
Com es treballa:
Allà tothom està molt enfeinat a la llotja, pescant...
Com us he explicat abans, hi havia gent picant el gel, que el picava per conservar el peix.
Però, no només estaven ells, sempre es podia veure als pescadors desembarcant amb el que havien pescat, altres que sortien a pescar allà, altres estaven a la llotja descarregant, altres els posaven a la cinta, un s’encarregava de pesar i medir el peix, o sigui, tothom estava quasi sempre treballant.
Segur que us pregunteu que feien quan estaven descansant...
Quan descansaven, tenien dues opcions, o relaxar-se, o anar a un lloc del port, on hi havia vaixells esportius, és a dir, on les famílies podien fer esport, i vaixells propis, no de pesca, per descansar amb la família i els amics.
Ens van ensenyar diferents tipus de barques i vaixells. Ara us els mostrarem:
§ La barca de llum
La barca de llum pesca de nit. Surt a pescar acompanyat del bot de llum, una barqueta més petita que té unes bombetes que fan llum. La xarxa és de forma rodona i potser tan gran com un camp de futbol.
§ El tresmall
El tresmall és una barca que pesca de dia. La xarxa, anomenada xarxa o tresmall és com una xarxa de tenis o de beisbol. S’esten al mar aguantada a dalt amb banderes i a baix amb una peça de fusta anomenada mort.
§ El bou o quillat
El bou o quillat pesca de dia i de nit. La xarxa s’arrossega pel terra del fons marí, de manera que fa malbé milers d’habitatges de peixos.
§ La cargolera
La cargolera és un barco que pesca de dia i com el seu nom indica pesca cargols, musclos, petxines...
§ Altres tipus de pesca
Per pescar pops es fa servir una mena de gerro de ceràmica el qual el pop es pensa que pot ser un cau ideal i es posa a dins.
Al cap d’una estona pugen a la superfície aquests gerros i el pop queda enganxat. Per treure’l s’hi ha de posar vinagre i sal !
Per pescar escamerlans, tiren a l’aigua una mena de cistells de canya anomenats nansa. Els escamarlans entren per un forat però llavors no poden sortir perquè es troben punxes. No els poden deixar molta estona allà dintre perquè si no es barallen i es maten entre elles.
El que la natura a fet amb milers d’anys nosaltres ho desstrossarem amb molt poc temps.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada