dilluns, 3 de maig del 2010

Transports maritims

Transports marítims

El transport marítim és l'acció de portar persones (passatgers) o coses (càrregues sòlides o líquides) per mar d'un punt geogràfic a un altre a bord d'un vaixell amb un fi lucratiu.

Descàrrega d'un vaixell portacontenidors en el major port de l'Índia, Jawaharlal Nehru Port, en Navi Mumbai, al Mar Arábigo. El transport marítim, en l'àmbit mundial, és la manera més utilitzat per al comerç internacional. És el que suporta major moviment de mercaderies, tant en contenidor, com granels secs o líquids.

Tenint en compte que el planeta Terra està cobert per aigua en les seves dues terceres parts, l'home ha buscat la manera de viatjar sobre l'aigua. Així l'aigua ha unit diverses parts del globus terraqüi perquè els vaixells naveguen per elles.

El transport de persones per via marítima ha perdut molta de la seva importància a causa del desenvolupament de l'aviació comercial. Subsistit de manera significativa només en dos àmbits: les travesses curtes (petites distàncies entre illes o dues ribes d'un riu) i els creuers turístics.

El transport marítim és per la seva naturalesa internacional, encara que existeix el cabotatge al llarg de les costes d'un país.

Hi ha vaixells de molts tipus, apropiats per a diferents tipus de càrregues. La majoria dels vaixells mercants pot incloure en una de les següents categories:

  • Vaixell graneleros Sabrina I. Vaixells graneleros per a càrregues sòlides (en anglès, Bulk carriers): transporten grans volums de minerals, grans... Els accessos als cellers estan dissenyats per facilitar la càrrega i descàrrega per grua. Es poden reconèixer per escotilles en forma de caixa que cobreixen pràcticament tota la coberta principal.
  • Vaixell portacontenidors: són vaixells de càrrega que transporten la totalitat de la seva càrrega en contenidors. Són part del transport intermodal que trasllada la majoria del carregament sec mundial. La majoria d'aquests vaixells naveguen propulsats per un motor dièsel, amb tripulacions de 10 a 30 persones.
  • El súper-petroler AbQaiq. Buc-tanc: són vaixells per a càrregues líquides. Si transporten crus de petroli, es diuen petroliers; poden estar dissenyats per a gasos liquats, es diuen GASER (per exemple, els metaners); per a productes químics, es diuen quimiquers.
  • Vaixell frigorífic: s'utilitzen per a transportar productes peribles, que requereixen una atmosfera amb temperatura controlada com fruites, verdures, carns, peixos, productes lactis i altres aliments.
  • Vaixells per a càrrega rodant: són capaços de transportar qualsevol plataforma amb rodes, gràcies a la rampa d'accés.


  • Vaixells costaners de pesca a Nova Escòcia (Canadà). Vaixell costaner o vaixell de cabotatge: tenen un casc que els permet navegar en aigües poc profundes, prop de la costa on hi ha esculls o altres esculls.
  • Transbordador o ferri: són vaixells del tipus Ro-Ro, dedicats al transport de passatgers i els seus vehicles; formen part del transport públic de ciutats envoltades d'aigua, com Venècia.


  • Creuer: vaixells per al transport de passatgers per plaer, per turisme i oci.
  • Barcassa: amb sòl pla per al transport de mercaderies en rius i canals poc profunds.