dilluns, 12 d’abril del 2010

La Contaminació marina


La meitat de la costa mediterrània espanyola, contaminada per restes de sabons domèstics. Científics espanyols han trobat en el 47% de les aigües de la costa mediterrània espanyola i en el 77% dels seus sediments substàncies químiques utilitzades en productes habituals d'higiene i de neteja domèstica.

La contaminació pot afectar el sistema hormonal i la reproducció de la fauna marina.

Alguns compostos químics que s'empren en processos industrials i en productes d'higiene personal i de neteja domèstica continuen sent una font preocupant de contaminants orgànics a la costa espanyola, segons indiquen les conclusions del Consell Superior d'Investigacions Científiques.

També han participat en el treball professors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i de les universitats d'Almeria i de Cadis.

Els científics s'han centrat en l'anàlisi de compostos químics habituals en el xampú, en detergents domèstics o industrials i en altres presents en sabons per rentar vaixelles.

És la primera vegada que s'analitzen en l'aigua del mar els nivells d'alcohols etoxilats i de amides de cocodietanól. A més, s'han controlat els productes resultants de la degradació d'aquests elements químics, alguns d'ells tant o més perillosos que el producte original.

Es tracta d'uns compostos que són potencials 'disruptors endocrins', com és el cas del nonilfenol, que alteren el sistema hormonal i afecten a la reproducció dels animals.

Segons els investigadors, «el problema no és només l'abocament d'aquests contaminants, sinó que acaben acumulant en l'ecosistema i afectar l'equilibri dels organismes».