dilluns, 14 de març del 2011

Gastronomia: Salsa de calçots

Tenint en compte que cada família té el seu propi petit secret per tal d'elaborar la "salsa dels Calçots", la recepta que ressenyem a continuació és la més tradicional i bàsica. A partir d'ella podreu fer-la més o menys espessa, més o menys picant, més o menys dolça, etc.

INGREDIENTS (per a quatre persones):
- 1 cabeça d'alls escalivats i 1 all cru
- 100 g. d'ametlles torrades i pelades
- 30 g. d'avellanes torrades i pelades
- 4 o 5 tomacons madurs escalivats
- aproximadament 80 cl. d'oli d'oliva arbequina
- 1 llesca de pa sec i torrat xopat amb vinagre
- 1 polpa de nyora o 2 cullerades de pebre vermell
- sal


PREPARACIÓ (per ordre):
1.- En un morter (o batedora) primer posarem la sal al gust.
2.- Després picarem els alls.
3.- Afegirem i picarem les ametlles i les avellanes.
4.- Picarem els tomacons.
5.- Afegirem l'oli a poc a poc sense deixar de picar (o batre), fins que veiem que la salsa quedi bé per a sucar-hi el Calçot (depèn de l'oli la podrem fer més espessa o més clara).
6.- Finalment afegirem la llesca de pa, la polpa de la nyora o el pebre vermell. (La textura de la salsa ha d'ésser ben homogènia)

BON PROFIT !!!!

Els calçots són una varietat de cebes tendres, cebes poc bulboses i més suaus, que s'escaliven calçant-les a mesura que creixen.

Martí