dilluns, 21 de març del 2011

Salvador Dalí

MADRID I PARÍS

L'any 1922 Dalí es va traslladar a Madrid per estudiar a la Residencia de estudiantes i va estudiar a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Dalí ja cridava l'atenció per la seva excentricitat; duia el cabell llarg i patilles i vestia amb abric, mitges i pantalons a l'estil de la moda del segle anterior. Però les seves pintures, en les quals experimentava amb el cubisme, van captar l'atenció dels seus companys estudiants. És probable que, en les seves primeres obres cubistes, Dalí no entengués bé aquest moviment artístic, ja que l'única informació sobre el cubisme li arribava a través d'alguns articles de revistes i d'un catàleg que li va donar Pichot, ja que, en aquells moments, no havia pintors cubistes a Madrid.

Dalí també va experimentar amb el dadaisme, que va influir en la seva obra al llarg de la seva vida. A la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando va conèixer el poeta Federico García Lorca, amb el qual inicià una llarga "amistat", i també el director de cinema Luis Buñuel, Rafael Alberti o José Moreno Villa.

L'any 1924 un encara desconegut Salvador Dalí il•lustra el seu primer llibre, "Les bruixes de Llers", del seu amic el poeta empordanès Carles Fages de Climent, amb qui tornarà a col•laborar a "la Balada del sabater d'Ordis" (1954) i amb l'auca el triomf i el rodolí de la Gala i en Dalí" (1961).

Dalí fou expulsat de l'Acadèmia l'any 1926, poc abans dels seus exàmens finals, després d'afirmar que ningú a l'Acadèmia era prou competent per examinar-lo. Aquell mateix any va fer el seu primer viatge a París, on va conèixer Pablo Picasso, a qui el jove Dalí reverenciava; Picasso ja havia escoltat paraules favorables sobre Dalí en boca de Joan Miró. Dalí va realitzar un gran nombre d'obres amb una forta influència de Picasso i Miró durant els següents anys mentre avançava desenvolupant el seu propi estil.

Dalí es va deixar créixer un extravagant bigoti que es va convertir en una icona de si mateix, influït pel pintor espanyol del segle XVII Diego Velázquez.

SURREALISME

Va col•laborar amb Luis Buñuel en la realització de la pel•lícula Un chien andalou, estrenada a la ciutat de París l'any 1929, sent aquesta pel•lícula un dels màxims exponents del surrealisme. Aquell mateix any van visitar a Dalí al poble de Cadaqués una sèrie de personatges claus en el surrealisme, entre ells el poeta Paul Éluard i la seva esposa Gala Éluard, a la qual va seduir el jove pintor català convertint-la en la seva musa i companya la resta de la seva vida.

L'any 1936 Breton va expulsar Dalí del seu cercle surrealista per les seves tendències feixistes, esdevenint l'artista empordanès un dels pocs intel•lectuals que van donar suport a Francisco Franco a l'ascendir al poder durant la Guerra Civil Espanyola. El 1940, a causa de la Segona Guerra Mundial, Dalí es va trasllada als Estats Units d'Amèrica amb Gala, país on va romandre fins el 1948, una època que és considerada com una de les més fructíferes de la seva vida i on va publicar la seva autobiografia The Secret Life of Salvador Dalí.

CURIOSITATS

Diuen que hi havia una vegada un nen que es deia Salvador Dalí que va néixer a Figueres (Girona).

Potser perquè les primaveres són per florir, el petit Dalí ja va improvisar el seu primer taller de pintura al safareig de casa seva. També diuen que el seu primer encàrrec va ser crear una carrossa per a la nit més màgica del any, una carrossa per ses majestats els Reis d’Orient.

Tot i que, de petit, somiava amb ser cuiner o potser Napoleó, va acabar estudiant pintura.

Perquè era una mica inquiet, una mica contradictori i molt extravagant, va viatjar primer a París i després a Nova York.

Diuen que va ser a París on va conèixer a Gala, la seva princesa imaginada. La seva musa, model i esposa. Amb ella viurà a una barraca de pescadors a tocar del mar de Port Lligat. Diuen que la va anar engrandint a manera d’un laberint més propi del món imaginat que del real i, si no, pregunteu al gran ós que vigila des de l’entrada.

UN NOU RÈCORD DEL PINTOR

Un Dalí de gran valor històric va batre el 10-2-2011 un record de venta per l’artista en vendre a Christie’s de Londres per 4.794.215 euros (4.073.252 lliures). L’anterior rècord per un Dalí va ser el maig del 2010, quan es va vendre Spectre du soir sur la plage per 4,4 milions d’euros.

GUILLEM J.