dilluns, 21 de març del 2011

PATUM 4

Ara toca informació sobre la Patum Infantil:

La Patum infantil

Té lloc el divendres de Corpus i els actes són els mateixos que es fan a la Patum, amb la salvetat de la mida d'aquestes: tots els elements dels entremesos són de menor mida per tal que els infants pugin dur-los. Al matí, una passada amb les comparses també va a trobar els administradors. A les dotze, hi ha la Patum de lluïment i a les cinc de la tarda la Patum completa.

El naixement d'aquesta fou casual i sense pretensions. L'any 1956 Joan Rafart i Montraveta, veí de la barriada de Cal Corneta, construí un gegant casolà, a petició de les seves filles, per tal que aquestes poguessin jugar a la Patum; la idea agradà i s'estengué fins que el 1964 va ser oficialitzada i el 1968, amb l'estrena dels Nans Vells, la comparseria es va completar. És el veritable planter de patumaires. Per a la UNESCO, aquest va ser un dels valors principals a tenir en compte per atorgar a la Patum el reconeixement d'Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

Participants de la Patum infantil


Comparsa

Integrants

Tabal

2 nens

Turcs i Cavallets

10 nens i nenes

Maces

10 nens i nenes

Àngels

4 nenes

Guita Grossa

11 nens i nenes

Guita Xica

11 nens i nenes

Àliga

3 nens i nenes

Nans Vells

5 nens i nenes

Nans Nous

5 nens i nenes

Gegants

16 nens i nenes

Plens

70 nens i nenes

Assistents

variable (mínim 12, un per comparsa)

Total

159 (variable)

El Tabal

“No hi ha Patum sense el repicar pregon del vell i revingut Tabal” Armengou i Feliu, Josep, La Patum de Berga, pàg. 116.

El Tabal és un tambor de grans dimensions i 18 quilos de pes, format per una carcassa circular de fusta que està tapada pels seus dos extrems amb pell de cabra, essent tocat pelTabaler. És un dels elements originaris de la Patum, documentat des del 1626. El Tabal és l’únic element de la Patum que participa en tots i cadascun dels actes de la festa. El Tabal presideix des d’un lloc d’honor les representacions de la Patum a la plaça de Sant Pere el dia de Corpus i el diumenge següent.

Com ja hem comentat el Tabal és considerat un dels elements originaris de la Patum, documentat des del 1626. Es té notícia que el Tabal fou renovat l'any 1726 per ordre de l'Ajuntament, i es considera que el Tabal actual es segurament aquest. Malgrat aquesta reconstrucció de 1726, però, la seva forma i estil són molt més remots. El més interessant d’aquest element és el manteniment de la forma de tensors originals, mitjançant cordes, que permeten regular-ne el so i que donen a l’instrument un caràcter poc evolucionat. Les pells s’han de canviar amb relativa freqüència, però tot i l’alt cost que tenen es manté la tradició d’utilitzar pells de cabra, rebutjant qualsevol material sintètic.

Laia i Anna Maria

1 comentari:

Montserrat ha dit...

Si n'hi ha de coses a explicar, de la Patum!
És una Festa amb majúscules, preciosa i amb un ritme trepidant. Amb molta raó està declarada per la Unesco Patrimoni de la Humanitat.Els qui no l'hagueu viscuda encara des de dins, no us la podeu perdre!