dilluns, 11 d’abril del 2011

Els aiguamolls de l'Empordà



Som la Paula i el Daniel i avui us parlarem una mica dels aiguamolls de l'Empordà.


Primer de tot us explicarem que és un aiguamoll. Un aiguamoll, maresma, marenda, mareny o marjal és un terreny impermeable i planer amb herbes, joncs, canyes i altres plantes herbàcies (en ocasions amb la presència també de plantes llenyoses d'alçada reduïda, com els tamarius) en un medi d'aigües someres.


Els aiguamolls de l'Empordà constitueixen el conjunt marjalenc més important de Catalunya, després del delta de l'Ebre. L'actual zona protegida és la resta d'una extensa àrea que antigament ocupava gran part del litoral de l'Empordà, i constitueix el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Aquest conjunt de maresmes han estat generades pel curs final de la Muga i el Fluvià, a l'Alt Empordà, i del Ter i el Daró, al Baix Empordà. Els aiguamolls ocupaven antigament tot el pla del litoral del golf de Roses i del baix Ter, però van anar desapareixent per l'expansió de l'agricultura i la ramaderia amb canals de dessecació, la canalització de la Muga i la construcció dels embassaments de Boadella, Sau, Susqueda i el Pasteral.


Sis llacunes petites i la gran llacuna de Castelló van desaparèixer. En èpoques antigues, s'hi havia conreat arròs, pràctica que s'ha tornat a introduir.








DANIEL I PAULA