dilluns, 2 de maig del 2011

Sant Jordi a Catalunya


La Festa de Sant Jordi, celebrada el 23 d’abril, sembla un perllongament de les festes de Pasqua i una commemoració de l’arribada del bon temps i de la primavera. Aquesta diada és en honor del Patró de Catalunya. Des d’aleshores és una jornada de festa, no laboral però si celebrada per tothom, a la qual s’ha vinculat des de l’any 1923 la diada del llibre, tot commemorant les dates de la mort de Miguel de Cervantes i de William Shakespeare i que avui ja és universal.
També és costum general el fet de regalar roses i llibres i moltes poblacions de Catalunya s’omplen de parades d’aquestes flors i de llibres que, complint amb la tradició, no pot faltar en cap llar del país. És un dia molt especial a Catalunya, dia en què se celebra el dia del enamorats i el dia del llibre. Homes i dones intercavien roses i llibres amb la seva parella i les persones volgudes. La tradició de regalar roses sembla ser que es remunta al segle XV, quan es repartien roses a les dones que anaven a la missa oficiada a la capella de sant Jordi del Palau de la Generalitat. La rosa, normalment, va acompanyada de la senyera i d’una espiga de blat, així doncs la rosa de sant Jordi té una triple simbologia, el vermell de la passió, la senyera del patró de Catalunya i l’espiga com a símbol de fertilitat.

I, segons la localitat, Sant Jordi pot ser de diferents maneres.

1.- Palafrugell
A Palafrugell caracteritzen la diada de Sant Jordi no com un dia dedicat solament al llibre, sinó també a l'enaltiment(és a dir, lloar alguna cosa molt important) i la difusió de la nostra llengua. Aquest és el motiu de la programació de les 12 hores de Lectura de Josep Pla i un seguit d'activitats al seu entorn, entre elles la redacció del Manifest Sant Jordi a Palafrugell.
Durant tot el dia també té lloc, a la Plaça Nova i al carrer de Cavallers, una fira de roses i llibresacàrrec de les llibreries, floristeries i entitats de la vila.

2.- Sant Cugat Sesgarrigues
A Sant Cugat Sesgarrigues també es celebra la Diada de Sant Jordi amb les tradicionals parades de llibres i roses i amb diferents actes com la representació de la llegenda de Sant Jordi, cantada de la coral infantil, taller de pintura, berenar popular...

3.-Tàrrega
Tàrrega celebra la festivitat de Sant Jordi amb una nodrida setmana d’actes literaris. Presentacions editorials, xerrades, taules rodones, concerts musicals, recitals poètics,... integren el programa emmarcat sota el nom SJ Lletres a Tàrrega, organitzat per la Regidoria de Cultura. Seguint l’esperit dels últims anys, la programació reservarà espai tant a autors d’àmbit nacional com locals. *

*NOTA: EN UNA ALTRA PUBLICACIÓ PENJARÉ MÉS INFORMACIÓ SOBRE SANT JORDI A TÀRREGA


4.- Vilagrassa
Vilagrassa celebra amb alegria encomanadissa la Diada de Sant Jordi , Patró de Catalunya , com la majoria de poblacions de Catalunya. Una diada i una festa que ens convida a participar de les flors i els llibres.

5.- Molins de Rei
Un cop més, Molins de Rei celebra la Diada de Sant Jordi, patró de Catalunya , i la Fira del Llibre en Català . És una jornada festiva i popular on la plaça de la Creu s’ompla de parades amb llibres i roses, i riuades de gent que, tot passejant, compren una rosa, un llibre, o les dues coses, per regalar a estimats, familiars o amics.

6.- Barcelona
A tot arreu, a qualsevol cantonada, a qualsevol carrer milers de llibres ocupen vies i places, mentrestant les floristes dibuixen Barcelona amb tots els colors de la primavera, els pastissers fan cavallers i dracs de xocolata i els forners, deliciosos pans de formatge i sobrassada amb els colors de "la senyera".

7.- Mataró
Per la Diada de Sant Jordi, Mataró omplirà la ciutat de llibres i roses, d’activitats culturals i festives, de música, ball i foc. Els aparadors de les botigues s’ompliran de lletres d’autors mataronins, i els més petits tindran tallers i visites al seu gust.

8.- Gelida
A Gelida tenen lloc diversos actes per celebrar la diada deSant Jordi i la Pasqua. Entre els actes que podem trobar destaquem: berenar de Sant Jordi al Casal d’Avis, tallers de manualitats, lectura de poemes, Caramelles de l’Agrupació Coral Intimitat, ballada de sardanes, Ofici de la Mare de Déu de la Salut, lliurament de premis d’investigació i literaris...

9.-Atmella de Mar
Es cel·lebra al castell de Sant Jordi d’Alfama la diada al castell amb una varietat d’activitats per gaudir tot el dia. Començarem el matí amb una caminada popular pel GR-92, del poliesportiu fins al castell i en arribar allí podrem gaudir d’una sardinada popular per tothom, concurs de paelles i també, per tots els infants de la població, animació infantil i gimcana.