dilluns, 22 de març del 2010




Sembla ciència-ficció però és real. Amb l'escalfament global les algues invasores proliferen. La pitjor la Caulerpa (alga assassina). La Mediterrània n'és la víctima.

Hi ha alguna cosa de ciència-ficció barrejada, potser, de la mà d'un home real. Parlem de les algues invasores.

La primera va ser l'alga "Alexandrium Mimutum". Breument, quan en els anys 80 les foques-monjo del Mar del Nord van començar a morir sense causa artificial aparent, es va acabar per culpar amb un 90% de certesa a l'alga esmentada, que era el seu aliment predilecte. Es calcula que van morir gairebé 20.000 exemplars d'aquestes foques i la resta va ser traslladat a un altre mar. L'espècie està en perill. Però hi ha alguna cosa molt més greu que explicarem amb més detall:

La Caulerpa taxifolia (alga assassina) un intrús perillós en aigües de la Mediterrània.
Des de fa anys la Mediterrània s'ha vist colonitzat per espècies no habituals. La seva intrusió en la cadena tròfica sempre sol ser catastròfica per a les espècies, les que trobem habitualment en un biòtop. I per descomptat per al Canvi Climàtic.

Cal reconèixer-la bé. La Caulerpa és una alga molt bonica (i no una planta) que posseeix un estoló característic d'un mil.límetre de diàmetre i de fins a 1 m. de longitud fixat en el fons per les seves arrels, de les quals surten unes fulles anomenades frondes (de 2 a 15 cm. d'alçada). Aquestes frondes poden estar ramificades arribant a mesurar fins a 65 cm.
Com que allibera certes toxines no és desitjable per a la majoria dels animals. Pastador dels oceans, el seu creixement s'accelera més i més. Per més de 5 anys i una despesa que ha superat els 7 milions de dòlars, es va declarar satisfactòria el 2006, la qual cosa estava molt lluny de la realitat.

La Caulerpa és esvelta i s'estén fins a 60 cm de cobertura, viu en aigües tant calmes com agitades i en qualsevol tipus de substrat.Els seus fragments no suren i és per això poc factible de ser divises en ports, molts i llocs similars.

Aquesta alga va ser prohibida per llei en l'estat de Califòrnia l'octubre del 2001.

Què podem fer per prevenir noves aparicions?

* No usar, vendre, comprar o distribuir-la per utilitzar en aquaris domèstics.

* Mai alliberar continguts de l'aquari (incloent aigua) a desguassos, drenatges, rierols, badies, estuaris o en l'oceà.

* Desfer-se adequadament d'ella congelant primer durant 24 hores en bosses tancades que després aniran al vàter.

* Informar de seguida a les autoritats sanitàries si es veuen en botigues de mascotes o si es troben restes d'alga Caulerpa.





La Caulerpa taxifolia, com hem dit, és una alga tropical perillosa per a l'ecosistema vegetal marí, està colonitzant des dels anys 80 les aigües del Mediterrani. Hi ha sis països afectats Tunísia, Croàcia, Itàlia, Mònaco, França i Balears (a Mallorca cala d'Or, cala Llongua i Porto Petro, on actualment ocupa 30 Ha), més de 70 localitats conegudes, amb 13.000 Ha seriosament danyades. La invasora ocupa avui més de 200 km. de línia de costa. Sicília, Còrsega i Sardenya estan seriosament amenaçades. Al mapa que acompanya aquest reportatge amb punts vermells es veuen clarament els dominis de la Caulerpa.


Els experts però consideren la possibilitat que en l'origen exacte del greu problema creat no fos Mònaco, el culpable més de la seva presència a la Mediterrània va ser el fet que el flascó que es va llançar al mar des del museu, contingués justament una Caulerpa mutant-com direm després en detall-nascuda o generada com a resultat dels experiments sobre algues tòxiques (encara que no consta que fessin experiments amb ella) perquè adoptés característiques que la fessin ideal per ser conreada en aquaris.


L'explicació científica: una espècie que es desenvolupa en les seves aigües originàries o habituals d'una manera sostenible, en absència de depredadors i en un altre hàbitat propici pot disparar el seu creixement acaparant un espai destinat a altres espècies. És el primer cas que hem analitzat. El segon és encara pitjor, i el tercer és catastròfic ...

Aquests fets s'han observat i contrastat des de fa dècades. La Asparagopsis armata, alga procedent d'Austràlia i Nova Zelanda, va aparèixer en aigües mediterrànies i de l'Atlàntic l'any 1925. Indigesta per als peixos autòctons, es va estendre per gran part del Mediterrani Occidental i encara no ha aturat la colonització. Es distingeix fàcilment en immersió pels fragments bruns que immediatament al neoprè a l'acostar-se a les roques d'una zona afectada.

D'aquesta manera, per distracció en arts de pesca, àncores brutes o en l'aigua de la sentina va arribar aquesta alga des de les antípodes on va trobar un espai per desenvolupar-se. No obstant això, no totes les espècies autòctones són tan relativament poc nocives com la Asparagopsis armata.

Se sap a més que a les costes de Califòrnia ha envaït prop de 23.000 metres quadrats de fons marins (a la Badia de Huntington) i també s'ha detectat a la costa sud-est d'Austràlia (en les temperades aigües de New South Wales, i més exactament a Port Hackint, Lake Conjola i Careel Bay). Res fa pensar que l'avanç d'aquesta alga vagi a aturar-se. On la Caulerpa arrela i no permet desenvolupar-se a cap altre habitant marí.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Vous avez de bons points il, c'est pourquoi j'aime toujours verifier votre blog, Il semble que vous etes un expert dans ce domaine. maintenir le bon travail, Mon ami recommander votre blog.

Mon francais n'est pas tres bon, je suis de l'Allemagne.

Mon blog:
meilleur taux puis Rachat de Credit consommation