dilluns, 14 de febrer del 2011

En Massagran




En Massagran és un personatge de ficció d'una col•lecció de còmics que s’han basat en el protagonista del llibre “Les aventures extraordinàries d’en Massagran” de Josep Maria Folch i Torres.

A partir de l’obra original el personatge donarà lloc a una col•lecció de còmics, guionitzats per el fill de Josep Maria Folch i Torres que s’anomena Ramon Folch i Camarassa, i dibuixats per Madorell que es va basar en els dibuixos de Junceda. Aquestes històries, es van fer més famoses i la revista de còmics “Cavall Fort” va anar publicant els àlbums.

“Les aventures extraordinàries d’en Massagran” és el llibre més conegut de la literatura infantil de Josep Maria Folch i Torres. Va ser publicat en forma de fulletó a “En Patufet” l’any 1910, amb dibuixos de Junceda que va ser un gran èxit.

El llibre “Les aventures extraordinàries d’en Massagran” el van traduir al castellà (“Las aventuras extrordinarias de Noteapures”) i en italià (Avventure Straordinarie di un ragazzo catalano).

Anys després en Massagran aparegué en forma de còmic, amb guió de Ramon Folch i Camarasa i dibuixos de Josep Maria Madorell (1923-2004). Anys després en Massagran aparegué en forma de còmic, amb guió de Ramon Folch i Camarasa i dibuixos de Josep Maria Madorell (1923-2004). Anys després, TV3 va emetre els 14 còmics en capítols de 30 minuts a l’any 2003. I també, l’any 2005, el Teatre Nacional de Catalunya n’estrenà una obra teatral dirigida per Joan Castells.


Joan Bosch