dilluns, 7 de febrer del 2011

La Còlonia Güell: l'esglèsia i la cripta

Hola, sóc la Noemí i segueixo parlant d'Antoni Gaudí. Com vaig explicar, el tema d'avui és la Còlonia Güell. És una colònia industrial que es dedicava a la indústria tèxtil. Quan jo feia 4t, vaig anar d'excursió a la Còlonia. Allà ens van explicar moltes coses.

Una va ser sobre la gran esglèsia que volia construir Gaudí. No va poder-la construir perquè va començar a haver-hi guerres i Eusebi Güell va dir que paressin de construir, només es va poder finalitzar la cripta. Ell volia que la esglèsia tinguesi més de 10 metres d'altura, sempre deia: "La ma de déu sempre a de ser més gran que la mà de l'home". Amb aquesta frase deia que l'esglèsia tenia que ser més alta que la xemeneia industrial. Però, igualment, la xemeneia del parc té quasi 10 metres d'altura.

Gaudí tenia al cap la natura, quan va dissenyar l'esglèsia i la cripta. Ja es veu, quan es visita, que tot està ple de pedres i la majoria de coses simulen elements de la natura. I, com és normal, la cripta està plena de trencadissos.

Després de que la cripta estigués llesta i deixessin de construir, uns nois van cremar la cripta, així que, la cripta que veiem avui en dia, no és original. Es va tenir que reconstruir, però exactament com la va dissenyar Gaudí.

La cripta, ja no parlaré més de l'esglèsia, està plena de pedres que simulen onades. A dintre, hi ha estàtues de Josep i Maria i el seu bebè, Jesús, i una creu de metall. I les columnes de l'entrada simulen arbres, i estan fetes de roca i minerals.

Per fora la cripta té una forma estranya, i es veuen les finestres de trencadís, però igualment la millor vista a la finestra es des de dintre.

A dintre de la cripta hi ha bancs per a dos persones que tenen forma ondulada, molt estranya. Diuen que Antoni Gaudí va ser enterrat a la cripta.