dilluns, 4 d’abril del 2011

Ermessenda de Carcassona


Ermessenda de Carcassona, filla del comte Roger I de Carcassona i esposa del comte de Barcelona Ramon Borrell, va tenir un paper molt important en la política catalana del segle XI. Al costat del seu marit, va dirigir els afers comtals, va presidir assemblees i tribunals i va participar en campanyes militars, com la d'Al-Andalus. Quan va morir el seu marit, va continuar dirigint la política del comtat, primer com a tutora del seu fill Berenguer Ramon I fins a la seva majoria d'edat, i, després, com a tutora del seu nét, Ramon Berenguer I.

Ermessenda va tenir una relació molt estreta amb l'Església catalana de l'època, especialment amb la catedral de Girona. D'acord amb el seu marit, va donar l'any 1015 cent unces d'or per a la construcció de les parets i la coberta de la nova catedral romànica. També va animar les fundacions del monestir femení de Sant Daniel de Girona i el masculí de Sant Feliu de Guíxols. En el seu testament, va fer importants donacions a Roma.

El sepulcre d'Ermessenda de Carcassona, que es conserva a la catedral de Girona, és un dels llocs més antics on es veuen els pals vermells sobre fons daurat de l'escut comtal de Barcelona. Es pot admirar en una capella de la catedral, a la dreta de la nau. Al sepulcre hi ha també una estàtua d'Ermessenda jaient, atribuïda a Guillem de Morell al segle XIV.

Joan Bosch

1 comentari:

Montserrat ha dit...

La teva explicació d'Ermessenda ( que no sabia que era de Carcassona)em fa venir ganes de veure la sèrie que TV3 va emetre darrerament sobre aquest personatge de la nostra història i que vaig grabar per poder veure quan tingués un momentet.
He de dir que si t'atrau el tema Medieval, a Sabadell hi haurà una nova edició de Medievàlia els dies 13,14 i 15 de Maig.