dilluns, 31 de gener del 2011

Narcís Oller


Narcís Oller va néixer en el si d’una família benestant a Valls. El va educar l’oncle matern, el jurisconsult tarragoní Josep de Moragas. Es va formar llegint els clàssics grecs i llatins i autors romàntics francesos com René de Chateaubriand, Alphonse Lamartine, Victor Hugo i Eugène Sue, a la vegada que es familiaritza amb l’obra de costumistes espanyols com José de Larra.

Quan van passar els aldarulls provocats per la revolució liberal del 1868, la família d’Oller va decidir traslladar-se a Barcelona, on el futur escriptor havia anat a estudiar el batxillerat. A la Ciutat Comtal, Oller va estudiar la carrera de Dret i el 1873 va guanyar les oposicions a la secretaria de la Diputació de Barcelona. El 1881, amb l’objectiu de guanyar més temps per escriure, va decidir acreditar-se com a procurador dels tribunals.
La descoberta de la literatura realista i, sobretot, de l’escriptor francès Honoré de Balzac, va marcar un abans i un després en la trajectòria de Narcís Oller. L’escriptor es va inspirar en la ‘Comédie humaine’ per crear un gran cicle novel•lístic que reflectís la dinàmica dels canvis socials de l’època. Un altre fet que li va marcar la carrera literària i, especialment, l’interès per la literatura catalana, va ser l’assistència, el 1877, a la cerimònia anual dels Jocs Florals, on es va premiar ‘L’Atlàntida’, de Jacint Verdaguer, i Àngel Guimerà va ser proclamat Mestre en Gai Saber.
Oller es va iniciar a la literatura escrivint en castellà obres satíriques i no va ser fins al 1875 que va aportar dues narracions significatives d’aproximació realista a la literatura catalana: ‘El trasplantat’ i ‘El vailet del pa’. Aquell mateix any, l’escriptor va viatjar a París amb el seu cosí Josep Yxart, que esdevindria el seu mentor literari i un dels crítics més aguts de la literatura catalana. Oller havia de fer una crònica de l’Exposició Universal per a la revista ‘La Renaixença’. A París va descobrir Émile Zola a través de la lectura de la novel•la ‘Une page d’amour’.

A final dels setanta, Oller ja escrivia amb regularitat. El 1879 va obtenir un guardó als Jocs Florals amb ‘Sor Sanxa’ i va publicar el recull de relats ‘Croquis del natural’. L’any següent va tornar a guanyar els Jocs Florals amb la novel•leta ‘Isabel de Galceran’. Al llarg dels vuitanta, Oller va guanyar confiança en el mètode realista i va ser en aquesta etapa quan va escriure les obres més significatives. Una de les principals peculiaritats d’aquest mètode era que el novel•lista havia de crear una obra de procediments referencials, que s’articulés a partir d’uns principis acumulatius. L’escriptor realista havia d’emprar com a instrument lingüístic la llengua amb la qual s’expressaven els coetanis, és a dir, el català. Aquest mètode, però, havia de ser degudament adaptat per l’autor. Segons Oller, l’escriptor havia de tenir prou habilitat per poder copsar ‘el gran contingent de poesia que conté a voltes el natural’.
De fet, les obres d’aquesta època sintetitzen els dos corrents estètics, el romanticisme i el realisme, en els quals es basa la formació d’Oller. ‘La papallona’ (1882) s’ambienta en la Barcelona coetània i el protagonista és un estudiant. ‘Vilaniu’ (1885), en canvi, retrata una vila rural. En aquesta novel•la, l’argument gira al voltant d’una població xafardera i envejosa, que viu d’esquena al discurs progressista. La dualitat simbòlica es mantindria en altres ficcions de l’època, tant en les novel•les curtes ‘La bufetada’ (1884) i ‘L’escanyapobres’ (1884), centrades en l’estudi’ de dues passions, la ira i l’avarícia, com en els reculls de contes ‘Notes de color’ (1884) i ‘De tots colors’ (1888).

Entre el 1890 i el 1892, Oller va publicar la novel•la més ambiciosa, ‘La febre d’or’, inspirada en la febre borsària del període 1880-1882. L’obra es divideix en dues parts, ‘La pujada’ i ‘L’estimbada’, i la ficció es planteja com un gran fris social i urbà amb unes relacions marcades per la causalitat. Després del 1892, Oller va publicar poc –només narrativa curta, com ‘Figura i paisatge’ (1897), i algunes traduccions–. Amb la mort d’Yxart, el 1895, l’autor es va sentir desorientat i va considerar que la seva literatura ja no encaixava amb la de l’època. A final del segle XIX, la literatura catalana va començar a rebre la influència dels simbolistes. El 1899 va redactar la novel•la curta ‘La bogeria’, en què va qüestionar el mètode realista que havia utilitzat fins aleshores. Set anys després, finalment, va aconseguir publicar una novel•la que havia començat a escriure a final dels noranta: ‘Pilar Prim’ (1906). En aquesta obra, Oller es va esforçar a introduir les tècniques psicologistes. Paral•lelament va entrar en contacte amb els modernistes i va fer amistat amb Víctor Català –a qui dedicaria les ‘Memòries literàries’ (1962), redactades entre el 1913 i el 1918–, Raimon Casellas i Santiago Rusiñol.

Durant les dues primeres dècades del segle XX, l’escriptor es va dedicar bàsicament a la traducció de teatre i al recull de contes escrits anteriorment. Pel que fa al teatre, va publicar ‘Teatre d’aficionats’ (1900) –recull d’adaptacions de P. Ferrier, A. Theuriet, E. Goudinet i I. Turguénev– i ‘Renyines d’enamorats’ (1926) –adaptació d’una comèdia de Molière–, a més d’unes ‘Memòries teatrals’ inèdites, editades el 2001. I, amb relació a la narrativa curta, va publicar dues antologies: ‘Rurals i urbanes’ (1916) i ‘Al llapis i a la ploma’ (1918). La seva obra, però, no es va començar a reconèixer públicament fins als anys vint. El 1925 va rebre l’homenatge dels intel•lectuals catalans i quatre anys després va participar en el lliurament del Premi Crexells (1929). Poc abans de morir, es va endegar el procés de publicació de les seves ‘Obres completes’ (Gustau Gili Editor, 1928-1930), sotmeses a les normes lingüístiques de l’Institut d’Estudis Catalans.


Joan Bosch


Hola Sóc l'Anna Maria i ara us parlaré del Tricicle:


El Tricicle és una companyia catalana de teatre gestual, on l'humor és la base fonamental de tots els seus espectacles. La componen tres actors-fundadors: Joan Gràcia, Carles Sans i Paco Mir.
El dia 1 de novembre de 1979 es va crear a
Barcelona com a companyia gestual, representant petits esquetxs en carrers iespais alternatius. En aquell moment,els tres components de Tricicle eren alumnes de l’Institut del Teatre de Barcelona en les seccions de Pantomima i Art Dramàtic.

Espectacles teatrals:

• 1982: Manicomic
• 1984: Exit
• 1986: Slastic
• 1992: Terrrific
• 1996: Entretres
• 1999: Tricicle 20
• 2002: Sit
• 2008: Garrick

Cine

Llargmetratges

• 1995: Palace


Curtmetratges

• 1993: Quien mal anda, mal acaba
• 1995: David
• 1996: Mendigos sin fronteras
• 1997: Polvo eres
• 2002: Sit (documental)

Televisió


• 1987: Tres Estrelles
• 1992: Festes populars
• 1994: Xooof!
• 1999: Peixera de BTV
• 2000-2003: Dinamita
• 2005: Trilita


Espectacles especials

• 1992: Jocs Paralímpics
• 1992: Cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona
• 1992: Expo'92 Sevilla
• 1993: Special Olympics
• 2004: Inauguració del Museu Es Baluard de Palma de Mallorca
• 2004: 25 + 25


Es van fer famosos gràcies a aquest espectacle:





Un dels seus millors espectacles és aquest: el dels bebès!




Si voleu veure més vídeos sobre el Tricicle aneu a www.youtube.com i podreu veure tots els seus èxits.
Anna Maria

dilluns, 24 de gener del 2011

El Parc Güell

Hola, sóc la Noemí Adell.



Com us vaig explicar en l'última informació que vaig penjar, avui us parlaré del Parc Güell. I, aprofito per dir-vos que, pròximament, seguiré parlant d'Antoni Gaudí. Penjaré informació sobre la Colònia Güell, on, els de 5è d'aquest curs, hi vam anar el curs passat.

El parc Güell és un jardí que va construir Gaudí per a un ric empresari, el senyor Güell. És una de les obres de l’estil modernista català. Està situat a la part alta de Barcelona i és un gran lloc turístic per als centenars de turistes que vénen a Catalunya. És tot ple de trencadissos, mosaics i ceràmica, de manera que al parc hi predominen molt els colors. Es va construir entre els anys 1900 i 1914 i, després de ser només de la família Güell, es va inaugurar com a parc públic el 1926.

Va ser Eusebi Güell qui va donar el nom al parc.

La seva extensió és d’unes 17,18 hectàrees, això fa que sigui una de les obres arquitectòniques més grans del sud d’Europa.

Una de les figures més emblemàtiques és “el drac”, la sargantana plena de trencadissos, una de les tècniques que més utilitzava Gaudí per les seves obres.

Quan va dissenyar el Parc Güell, Gaudí, pensava, sobretot, en els preciosos jardins anglesos de les ciutats d’Anglaterra. Per això va fer que la natura predominés en tot el parc. I d’aquí ve que les columnes fetes de pedres de tamanys diferents, que recorden arbres, estalactites i coves naturals. En cap lloc del parc, hi ha cap angle recte.

El punt central del parc, és una gran plaça buida, on la vora, que també serveix de banc, és una gran serp de 150 metres de longitud, que està cobert de milers de pedres que formen un gran trencadís de molts colors. La plaça està sostinguda per la “Sala de les cent columnes”, que en realitat no són cent, sinó vuitanta-sis columnes que simulen estalactites. Encara que, inicialment, es volien construir cent columnes.


Guifré I el Pelós (840-897)



Guifré el Pelós va ser comte d'Urgell i Cerdanya i, posteriorment, de Barcelona. El rei franc Carles II el Calb el va nomenar comte d'Urgell i Cerdanya a l'assemblea d'Attigny, el 870, i de Barcelona i Girona, a la de Troyes, el 878.

Els èxits més significatius del seu comtat van ser la repoblació de la Catalunya central i l'establiment de la frontera amb els musulmans a la ratlla marcada pels rius Llobregat i Segre. Va ser fundador del monestir de Ripoll i del de Sant Joan de les Abadesses i restaurador del bisbat de Vic. Sabem també que va morir a la batalla de Navès lluitant amb Llop Ibn Muhammad I, senyor musulmà de Lleida. A la seva mort, els seus comtats van ser repartits entre els seus fills. D'aquesta manera es va iniciar la successió hereditària de la dignitat comtal com a primer pas cap a la independència dels comtes catalans respecte de la dinastia franca.

La seva figura, però, ha esdevingut llegendària. En la Gesta Comitum Barcinonensium, escrita al segle XII al monestir de Ripoll, se'l va considerar com el pare de la pàtria i com a inciador del procés d'independència dels comtats catalans respecte de la dinastia carolingia. Posteriorment, la historiografia romàntica va elevar Guifré a la categoria d'heroi nacional. Actualment, es considera que, que si bé la seva tasca repobladora va ser important, no va ser fins un temps després que es va aconseguir la independència respecte als reis francs.

És molt coneguda la llegenda, originada al segle XVI, que diu que el rei franc Carles II el Calb, com a mostra d'agraïment, va lliurar a un Guifré moribund un escut per al seu llinatge. El rei va mullar els seus quatre dits en la sang del comte i els va passar damunt del seu escut daurat. D'aquesta manera, diu la llegenda, va néixer l'escut de la casa de Barcelona, que, amb els anys, es convertiria en la bandera catalana.

Joan Bosch

El Cavall Bernat



El Cavall Bernat és el major i més conegut dels monòlits del massís de Montserrat. En realitat, més que pròpiament una agulla el Cavall Bernat és un serrat per complet.


El Cavall Bernat es mostra desafiador, inexpugnable, avançat en la cara nord del sector oriental de Montserrat, per sobre de Monistrol. Des del cim a la base, el Cavall Bernat es desploma en 245 vertiginosos metres de paret de conglomerat, mentre que s'eleva encara 60 metres per sobre de la cresta, el menor desnivell des d'on intentar la seva escalada. L'escalada del Cavall Bernat es va aconseguir per primera vegada en l'any 1935, precisament des del serral en la cresta dels Lluernes il•lustrat en la imatge de l'esquerra. Aquesta primera via d'escalada actualment és coneguda com la normal. Posteriorment s'han obert noves vies moltes més llargues que ataquen el Cavall des de la base o des de la canal que ho aïlla per l'est, pujant per la cara nord il•lustrada a la foto dreta. El topònim Cavall Bernat es repeteix en altres localitats de Catalunya, per exemple en el massís de Sant Llorenç del Munt i en un dels illots dels Medes, sempre aplicat a monòlits, encara que cap d'ells de l'envergadura del Cavall Bernat de Montserrat.

La Trinca


“La Trinca” és un grup de música català format per Josep Maria Mainat, Miquel Àngel Pasqual i Toni Cruz. Va ser un dels fenòmens musicals i escenogràfics més populars de la dècada dels 70 i principis dels vuitanta a l'Estat espanyol. La seva original proposta artística es basava en la crítica social i política sempre des de l'humor i la paròdia, amb atrevides posades en escena.
Publicaren 38 discs de llarga durada entre 1969 i 1989. Entre el 1974 i el 1978 van organitzar el festival de les Sis Hores de Cançó a Canet de Mar, d'on són originaris.
El 1970 enregistraren el primer videoclip de l'Estat espanyol amb la cançó Tots som pops.
El 1987 fou un any clau en la carrera del trio de Canet de Mar. Aquest any van publicar el darrer disc de la seva carrera (Marro) i van fundar una companyia de producció audiovisual: Gestmusic. Fou l'any en què farien un gir a la seva carrera, abandonant la música i els escenaris per dedicar-se a la producció televisiva des de darrere de les càmares.
Cinc anys després, un dels components del trio, Miquel Àngel Pasqual, va abandonar la companyia i va vendre una part de Gestmusic a una de les multinacionals més potents del mercat audiovisual, l'holandesa Endemol.
Amb l'arribada del capital holandès, Gestmusic Endemol es va convertir en una de les productores més importants del món. Sota la direcció de Josep Maria Mainat i Toni Cruz, i la incorporació a la cúpula directiva del germà del primer, el periodista Joan Ramon Mainat, va concebre programes d'entreteniment que batrien tots els rècords d'audiència a l'Estat Espanyol, com Crónicas Marcianas o Operación Triunfo.
Després de reunir tots els discs de la primera discogràfica, L'any 2007, 20 anys després de la dissolució del grup, sortí a la venda un recopilatori de les seves millors cançons.
Buscant la Trinca (TV3 2009-2010) és el nom d'un programa de Gestmusic i la cadena catalana on 20 anys després els membres del grup reapareixen tots tres junts amb la finalitat de "trobar La Trinca del segle XXI". Aquí us paso també una de les seves cançons més conegudes: La Patata!




Si voleu veure més vídeos de La Trinca aneu a www.youtube.com i podreu veure tots els seus èxits.




Anna Maria

El pa amb tomàquet és un menjar tradicional a Catalunya


L'origen del pa amb tomàquet és el pa amb oli, que existeix a tota la mediterrània. De vegades és l'oli el que es tira sobre la llesca de pa, torrada o no, o bé el pa amb el qual es suca l'oli, que sempre és d'oliva. A Catalunya el mètode era el que es fa encara amb el pa amb oli, o pamboli, a les Balears, o sigui, tirar un raig d'oli sobre la llesca de pa. A més, a la cuina catalana ja existien nombroses receptes de pa preparat d'aquesta manera, el pa amb vi i sucre, per exemple, el pa amb la nata de la llet, amb xocolata, amb codonyat, etc.

El tomàquet va entrar a Europa a partir del segle XVI però no es va afegir al pa amb oli, que ja era tradicional, fins a uns dos segles més tard. Sí que existia ja en aquesta època la variant de pa torrat, fregat amb all i amanit amb oli. La primera referència directa escrita d'aquesta recepta apareix al segle XVII, amb el nom de panboli bo, al Modo de cuynar a la mallor.


Alguns dels grans cuiners i gastrònoms de Catalunya han qualificat el pa amb tomàquet com el nostre menjar nacional. De fet, arreu del món se’ns coneix entre d’altres coses, és clar, per la gastronomia. Però mira que és senzill el pa amb tomàquet i que n’és de difícil fer un bon pa amb tomàquet. Els ingredients, cap problema: pa, oli, sal, tomàquet (algú li afegeix all, bitxo...). Però primer l’oli i després la sal o a l’inrevés, millor el pa sec? o el pa tou? o potser torrat...? I amb embotits.

dilluns, 17 de gener del 2011

SANT ANTONI


Avui, dia 17 de gener és Sant Antoni dels burros:
Felicitats a tots!!!!

Sant Antoni Abad és el patró dels animals perquè segons diu la llegenda es va enamorar d'un porquet.
Per commemorar la diada de Sant Antoni, se celebra la Passada de Sant Antoni pels carrers i places de pobles i ciutats on desfilen fonamentalment burros, cavalls i carruatges. Aquesta Passada també s'anomena Els Tres Tombs degut a les tres voltes que, generalment fa el recorregut a cada poble.
Al matí, es beneeixen tots els animals que cada persona vulgui portar.

Aquesta tarda tenim la Passada aquí a Sabadell. Aneu-hi i podreu recollir munts de caramels que sempre reparteixen!

dilluns, 10 de gener del 2011

Els Reis Mags d'Orient i el Tió


Els Reis Mags d’Orient i el Tió és una tradició molt popular a Catalunya.

Els Reis

Els Reis Mags passen cada any, la nit del 5 al 6 de gener, per a repartir regals a tots els nens.
Els Reis no només es fan a Catalunya sinó a tota la Península Ibèrica.
Hi ha 3 Reis: Melcior, el Rei Blanc, Gaspar, el Rei Ros i Baltasar, el Rei Negre.
A la resta del món celebren el pare Noel, Santa Claus, amb anglès, però no passa el 6 passa el dia de Nadal.
Quan els nens s’aixequen al matí, troben un munt de regals per obrir, per ells i per la seva família.

El Tió

El Tió és el tronc nadalenc que els nens piquen amb ganes per fer-lo cagar torrons, neules i regals.
Es pica amb un pal de fusta.

Els Sants Innocents

El dia 28 de desembre se celebra el dia dels Sants Innocents. És tradició aquest dia que els nens pengin llufes, que són ninots de paper, a l'esquena de la gent sense que se n'adonin. També es fan bromes de molts altres tipus.


L'Home dels Nassos

L'últim dia de l'any, el 31 de desembre, si us lleveu ben d'hora, ben d'hora i esteu ben atents a la gent que passa pel carrer potser podreu veure l'Home dels Nassos que es passeja per tot Catalunya i que té tants nassos com dies té l'any. Però...ATENCIÓ! Només es deixa veure l'últim dia de l'any. L'heu vist mai?

Llegendes

Arbúcies: LA DAMA ROJA
La nit de Sant Joan, tan bon punt toquen les primeres batallades de la mitjanit, una dama mig nua apareix dalt de la torre més alta del castell de Montsoriu, anomenada de l'Heura. Els seus formosos cabells lliures li suren per damunt de les espatlles i el front alterós rep la frescor de la nit. És la Dama Roja del castell.
A la mà esquerra porta una llàntia encesa que il·lumina el rostre pàl·lid i a la dreta, els seus dits envolten un corn de caça que aplica als seus llavis, deixant escoltar tres perllongats tocs que s'escampen per la suau fressa de la nit. Des del coll de Castellar es deixa sentir responent el darrer toc, un altre corn de caça, a la recerca del responsable dels primers. En poca estona, apareix un cavaller vestit de nit, amb un cavall negre, que en arribar a la torre, pren a la Dama Roja del castell de Montsoriu, per muntar-la a la gropa i marxar al galop desapareixent en la doble foscor de la nit i de les boscúries.

Diuen que aquesta escena es repeteix cada any, la nit de Sant Joan.

Joan Maragall


Joan Maragall va ser el fill petit del matrimoni format per Josep Maragall Vilarosal i Rosa Gorina Folchi; eren tres germanes i ell. Havia nascut a Barcelona, al carrer de Jaume Giralt núm. 4, al barri de Santa Caterina (Ciutat Vella). El seu pare era fabricant tèxtil; el 1875 Joan Maragall, després d'uns anys d'estudi, va començar a treballar com a aprenent a la indústria familiar. Aquesta va ser un període que ell mateix definí com "d'infelicitat", ja que va ser arrencat dels llibres només acabar el batxillerat per anar a treballar a la indústria. Va ser un cop molt fort pel jove Joan que, furtivament, començava a escriure poesies en unes estones que robava a la feina. L'any 1877 va viatjar amb tota la família, primer per Espanya –València, Granada, Còrdova, Madrid i Saragossa–, i a continuació a Marsella i París. Finalment, després d'una forta discussió amb el seu pare, l'octubre de 1879 va deixar la fàbrica per a ingressar a la facultat de Dret.

Ja havia publicat el seu primer poema "Óptica" en el periòdic Lo Nunci el 22 de setembre de 1878,[6] però fou a la facultat on va tenir l'oportunitat de desenvolupar el seu interès per les lletres. Va compartir amb els companys d'estudis tertúlies on debatien sobre les lectures, l'òpera i la música en general. El grup dels set companys més afins s'autoanomenava el "círcol", i hi figuraven amics –com Antoni Roura, Josep Maria Lloret i Garrigosa o Josep Soler i Miquel– que ho serien per a tota la seva vida. Va ser un període de definició personal, de lectures romàntiques, d'escriptura de poesies, algunes emulant la literatura barroca espanyola, d'altres amoroses o simples divertiments. L'afirmació passava per una certa rebel•lia, per una tendència anarquitzant i la defensa del nihilisme. Va manifestar-se admirador de la literatura germànica, a la qual havia arribat a partir de la traducció del poeta valencià Teodor Llorente i la seva obra Leyendas de Oro, que el va introduir a l'obra d'Schiller, Heine i especialment Goethe. El 1881 va llegir de Goethe la versió francesa de Werther, Faust i Hermann i Dorothea mentre, paral•lelament, es manifestava un "catalanista entusiasta" i llegia "Recuerdos de viaje" de Víctor Balaguer. Inspirat en aquestes obres va escriure el poema "Dins sa cambra" amb el qual va guanyar el seu primer premi literari als Jocs Florals de Badalona de 1881. Per poder entendre les obres germàniques en la seva llengua vernacla, va fer servir el llibre d'Eugène Favre Premières leçons d'allemand ou grammaire élémentaire et pratique de la langue allemande, si bé el 1882 va decidir començar a estudiar amb un professor particular, en Jaume Sturzenegger, un bavarès que vivia prop dels Maragall i amb qui va mantenir contactes al llarg de la seva vida. Quan es va llicenciar el 27 de juny de 1884, va decidir regalar-se les obres de Goethe en alemany. A continuació va entrar a treballar de passant al despatx de l'advocat Danés, on, segons explicava en una carta a Josep Maria Lloret, "tinc poca feina i a les tardes aprofito per anar a l'Ateneu i a la nit al Liceu". Maragall vivia sense obligacions ni penúries econòmiques, dedicat a una vida relaxada, rodejat d'amics; un habitual de les tertúlies, un jove lliure de responsabilitats. El 1886 es va fer soci de l'Ateneu Barcelonès, on es va relacionar amb escriptors com Josep Yxart, Joan Sardà i Narcís Oller, entre d'altres.

Joan Maragall va morir el 20 de desembre de 1911 amb només 51 anys. Havia agafat una estranya malaltia diagnosticada com a febre de Malta, encara que la febre no es va presentar fins els darrers dies, tot i estar al llit des de començament de desembre.La seva mort va suposar un cop molt fort dins del món de la cultura i va provocar innombrables mostres de condol.

Joan Bosch

La castanyada





La castanyada

La castanyada és una tradició catalana que, antigament consistia en un àpat familiar dedicat als morts, i que venia a ser la continuació dels antics àpats funeraris. A més de les castanyes torrades, es mengen també moniatos i panellets i es beu vi dolç. Tradicionalment, la castanyada havia tingut un to sever i de culte, que manifestava el respecte als difunts, sovint s’acabava la vetllada passant el rosari per les seves ànimes.
A l’actualitat, la festa ha pres un aire festiu i les castanyes solen reunir les famílies i grups d’amics per fer gatzara.

La visita als difunts

La tradició de portar flors als difunts el dia 1 de Novembre (Tots Sants) o el dia 2 (Diada de Difunts) és un costum d'origen romà. Els romans feien aquestes visites en èpoques de collita. Quan el cristianisme va adoptar el costum, va tractar de traslladar-lo a les festes majors, derivades i continuadores de les collites. D’aquí que, en alguns llocs avui encara, el segon o tercer dia de la festa major estigui dedicat als difunts.

Els panellets

Un dels costums més dolços d'aquest dia és el dels panellets. Antigament els panellets rarament es compraven; la gent els adquiria participant en rifes que es feien durant gairebé tot el dia, o bé, els feien a casa.

La Mola

La Mola és el punt culminant del massís de Sant Llorenç de Munt i del Vallès Occidental amb els seus 1.101,9 m. d'altitud. Al cim s'hi troba el Monestir romànic de Sant Llorenç de Munt.
Està situat dins la Serralada Prelitoral entre la riera de les Arenes i el riu Ripoll, dintre del terme municipal de Matadepera i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Separa les conques del Llobregat i el Besòs.

Format per conglomerats presenta un relleu característic format per una successió de cingles combinats amb franges de relleu més suau que corresponen a una alternança de capes de sediments amb diferent resistència a l'erosió. Les capes dures s'erosionen més lentament i en el seu retrocés poden deixar testimonis en forma de monòlits com el Cavall Bernat o la Castellassa de Can Torres, visibles des de bona part de la plana vallesana, i el conegut com a cova del Drac on la llegenda medieval situa el cau d'un d'aquests animals mitològics. Com a tot el massís, les coves i avencs són habituals (cova del Manel, cova del Frare, avenc de can Pobla).

Paula i Daniel.

El modernisme, la pedrera i la mançana de la discòrdia


Hola, sóc la Noemí.

Estic molt contenta d'estar en el grup d'investigació de nou. Durant aquests dies, us parlaré d'alguns monuments, edificis, etc, d'Antoni Gaudí. Un dels membres del grup, va penjar informació sobre ell. I, per això he pensat en fer-ho.


Començaré per la 'mançana de la discòrdia'. Es diu així, perquè les persones riques del temps del modernisme, "discutien" per veure quina era la casa més bonica de tota la "mançana". Allà, hi ha tres cases que són molt famoses; la casa Amatller, la casa LLeó i Morera, i, finalment, la casa Batlló.

Gaudí va fer la casa Batlló.

Sobre la casa Batlló, la gent diu molts temes en els que Gaudí es podia haver inspirat. Un dels temes és la llegenda de Sant Jordi. Com veieu a la fotografia de la casa, el teulat sembla la pell del drac, que va matar amb la llança, que seria la xemeneia. Els balcons representaven els cranis de les víctimes que menjava el drac, i el balcó de dalt de tot, el que està al centre, representa la rosa que li va regalar el cavaller a la princesa, després de salvar-la de ser endrapada per un drac.

També hi ha una altra interpretació, el carnaval. La teulada representava un drac de carnestoltes, i els balcons, els antifaços. I el colorit de la casa representa les disfresses.

I, finalment, també es diu que Gaudí es va inspirar en el cos humà. Els balcons, eren el crani, les columnes representaven ossos del cos humà.

Antoni Gaudí, apart de la casa Batlló a la mançana de la discòrdia, va fer la Pedrera.

Aquest edifici, per nosaltres i per als turistes, ens sembla una casa preciosa i magnífica. Però, a la gent rica i fina d'aquella època, no els agradava tant. Els semblava una casa molt lletja, i, coneixent Gaudí, no era molt com ell les feia. Ell, fa moltíssimes obres plenes de colors, trencadíssos, vitralls, etc. I, la gent de la seva època, no va apreciar gaire la casa que havia fet. En realitat, aquesta casa es deia casa Milà, ja que Gaudí l'havia construït per als senyors Milà. Ara, la casa és un gran lloc per als turistes que vénen a Barcelona, i, fan una cua enorme, per poder entrar a la casa.

Doncs, això és tot per avui. En la pròxima entrada, parlaré sobre Antoni Gaudí i el Senyor Güell i les fantàstiques obres que va fer per a ell.

Adéu!!!

Noemí