dilluns, 24 de gener del 2011

La Trinca


“La Trinca” és un grup de música català format per Josep Maria Mainat, Miquel Àngel Pasqual i Toni Cruz. Va ser un dels fenòmens musicals i escenogràfics més populars de la dècada dels 70 i principis dels vuitanta a l'Estat espanyol. La seva original proposta artística es basava en la crítica social i política sempre des de l'humor i la paròdia, amb atrevides posades en escena.
Publicaren 38 discs de llarga durada entre 1969 i 1989. Entre el 1974 i el 1978 van organitzar el festival de les Sis Hores de Cançó a Canet de Mar, d'on són originaris.
El 1970 enregistraren el primer videoclip de l'Estat espanyol amb la cançó Tots som pops.
El 1987 fou un any clau en la carrera del trio de Canet de Mar. Aquest any van publicar el darrer disc de la seva carrera (Marro) i van fundar una companyia de producció audiovisual: Gestmusic. Fou l'any en què farien un gir a la seva carrera, abandonant la música i els escenaris per dedicar-se a la producció televisiva des de darrere de les càmares.
Cinc anys després, un dels components del trio, Miquel Àngel Pasqual, va abandonar la companyia i va vendre una part de Gestmusic a una de les multinacionals més potents del mercat audiovisual, l'holandesa Endemol.
Amb l'arribada del capital holandès, Gestmusic Endemol es va convertir en una de les productores més importants del món. Sota la direcció de Josep Maria Mainat i Toni Cruz, i la incorporació a la cúpula directiva del germà del primer, el periodista Joan Ramon Mainat, va concebre programes d'entreteniment que batrien tots els rècords d'audiència a l'Estat Espanyol, com Crónicas Marcianas o Operación Triunfo.
Després de reunir tots els discs de la primera discogràfica, L'any 2007, 20 anys després de la dissolució del grup, sortí a la venda un recopilatori de les seves millors cançons.
Buscant la Trinca (TV3 2009-2010) és el nom d'un programa de Gestmusic i la cadena catalana on 20 anys després els membres del grup reapareixen tots tres junts amb la finalitat de "trobar La Trinca del segle XXI". Aquí us paso també una de les seves cançons més conegudes: La Patata!




Si voleu veure més vídeos de La Trinca aneu a www.youtube.com i podreu veure tots els seus èxits.




Anna Maria