dilluns, 10 de gener del 2011

La castanyada





La castanyada

La castanyada és una tradició catalana que, antigament consistia en un àpat familiar dedicat als morts, i que venia a ser la continuació dels antics àpats funeraris. A més de les castanyes torrades, es mengen també moniatos i panellets i es beu vi dolç. Tradicionalment, la castanyada havia tingut un to sever i de culte, que manifestava el respecte als difunts, sovint s’acabava la vetllada passant el rosari per les seves ànimes.
A l’actualitat, la festa ha pres un aire festiu i les castanyes solen reunir les famílies i grups d’amics per fer gatzara.

La visita als difunts

La tradició de portar flors als difunts el dia 1 de Novembre (Tots Sants) o el dia 2 (Diada de Difunts) és un costum d'origen romà. Els romans feien aquestes visites en èpoques de collita. Quan el cristianisme va adoptar el costum, va tractar de traslladar-lo a les festes majors, derivades i continuadores de les collites. D’aquí que, en alguns llocs avui encara, el segon o tercer dia de la festa major estigui dedicat als difunts.

Els panellets

Un dels costums més dolços d'aquest dia és el dels panellets. Antigament els panellets rarament es compraven; la gent els adquiria participant en rifes que es feien durant gairebé tot el dia, o bé, els feien a casa.